5 tips om huilbuien bij baby's te voorkomen!
Huilbaby's
Wat is de oorzaak van het huilen van een baby?
Het is heel normaal dat een baby in de eerste maanden heftige huilbuien heeft. Als dit gebeurt bij het eerste kindje dan leidt dit vaak tot paniek bij de jonge ouders.
Gemiddeld huilt een baby ongeveer 1 uur per dag, verspreid over de dag en nacht. Het is vaak zo dat er na een lange huilbui ook een lange en vaste slaap volgt omdat de baby moe is van het huilen.
In de meeste gevallen is de oorzaak hiervan te wijten aan darmkrampjes.
Het is dus niet omdat jouw baby eens een huilbui heeft dat het een huilbaby zou zijn. Men spreekt pas van een huilbaby wanneer de regel van 3 voorkomt. Wanneer jouw baby 3 u per dag, 3 dagen per week huilt en dit duurt 3 weken aan een stuk, dan kan het echt gaan om een probleem. Het hangt vaak ook af van hoeveel de ouder aan kan.
Je kan echter heel veel doen om het huilen te voorkomen, hier volgen 5 tips om huilbuien te stoppen of te voorkomen:
Huilbaby voorkomen
1. Geef een fopspeen of knuffeldoekje aan jouw baby tussen de voedingen heen.
Dit vormt een troost en een afleiding voor jouw kindje om het wenen te doen stoppen.
2. Verander de houding van jouw baby in bed.
Als je zou merken dat jouw baby stopt met huilen wanneer je haar op haar buik legt dan kan dit een oplossing zijn tegen het huilen.
Wanneer je jouw baby op haar buik legt let je er goed op dat de ademhaling niet in het gedrang komt. Soms helpt het ook om jouw baby op haar zij te leggen, dat is sowieso beter voor de vertering van het voedsel.
3. Verander de stand van de wieg.
Misschien is het probleem gewoon heel simpel en is er teveel licht aanwezig waardoor jouw baby niet gemakkelijk kan inslapen.
4. Gebruik een tetrastof.
Heel vaak heeft de baby gewoon te warm omdat er een verkeerde stof wordt gebruikt. Tetradoeken zijn licht en ademend tegelijk. Deze doeken kunnen dienen als deken, maar ook gebruikt worden voor vele andere nuttige zaken. Het voordeel van inbakeren is bijvoorbeeld dat jouw baby lekker beschermd ingepakt ligt en vaak beter slaapt.
5. Beweging
Het klinkt contradictorisch, maar een constante beweging kan juist het effect hebben dat jouw baby er rustig van wordt. Veel mensen gebruiken hiervoor een schommelwieg.
Ook in de auto kan het zijn dat jouw kindje tot rust komt en in slaap valt.
Bij sommige baby's helpt het om een zachte achtergrondmuziek af te spelen, ze worden er rustiger van.
Wanneer deze tips niet helpen is er waarschijnlijk meer aan de hand.
Darmkrampjes
Heel vaak komt het voor dat een baby plotse pijn krijgt in de ingewanden. Je kan dit herkennen aan op optrekken van de beentjes.
Bovendien zal jouw kindje veel windjes laten.
Soms is het moeilijk om het verschil te merken tussen echte pijn door krampjes en het nijdig huilen dat we herkennen in een huilbui zonder dat er pijn aan te pas komt.
In het tweede geval spreken we dan van een "huilbaby".
Het huilen in beide gevallen stopt bijna altijd na de eerste 3 maanden. Het kan ook zijn dat jouw baby beide symptomen heeft. Het kan bijvoorbeeld beginnen met echte pijn en darmkrampjes en vervolgens over gaan tot nijdig blijven huilen na de pijn tot mama of papa de baby opneemt en troost.
Deze verschijnselen komen ook vaak alleen 's avonds voor. Het huilen bij krampen kan je makkelijker vaststellen omdat dit bijna altijd na de voeding voorkomt.
Een baby die vaak last heeft van darmkrampen kan vaak lichamelijk heel vlot vooruit gaan en groeien in gewicht, sommige baby's hebben gewoon meer honger dan andere.
Als jouw baby slechts af en toe een huilbui heeft, dan is dit eigenlijk heel normaal. Jouw baby ondervindt hier dan zeker geen schade van. Mocht er een extreme toestand ontstaan en de ouders kunnen het niet meer aan, dan is het beter om de dokter te raadplegen.
De dokter zal dan het slaappatroon bekijken, maar ook het eetpatroon en wanneer de huilbuien precies voorkomen.
Baby lactose intolerantie
Wanneer naast de huilbuien ook sprake is van spugen, huidproblemen en slaapproblemen, dan kan de dokter soms besluiten dat er sprake is van lactose intolerantie.
Dit wordt ook vaak koemelkeiwitallergie genoemd. Allergieën zijn echter zeer individueel en het is niet slim om te snel uit te gaan van deze diagnose.
De dokter kan samen met u een eliminatietest doen door tijdelijk te veranderen van voeding. Als borstvoeding gegeven wordt dan moet de moeder alle opname van dierlijke melk vermijden.
Als er geen verandering is na enkele weken, dan ligt het niet aan deze allergie. Dit moet sowieso in samenspraak met de dokter worden geregeld.
Je hoeft je niet schuldig te voelen wanneer je jouw baby niet kan troosten bij deze huilbuien. Het is ook zeer belangrijk voor zowel ouder als baby dat je niet oververmoeid geraakt.
Probeer dan bijvoorbeeld om elk afwisselend even een paar uur iets anders te doen terwijl de andere ouder bij de baby blijft.